Λάδι καρύδας

Ένας expert από το okommotismou.gr λέει την άποψή του για το λάδι καρύδας

Είναι δύσκολο να ανοίξεις ένα ντουλάπι καλλυντικών τη σήμερον ημέρα και να μην βρεις λάδι καρύδας. Έχει επαινεθεί από επώνυμα beauty brands, συντάκτες και μπλόγκερ ως αξιόπιστο ντεμακιγιάζ, ενυδατική κρέμα, μάσκα μαλλιών, κρέμα ξυρίσματος, λευκαντικό δοντιών (!!!!) και πανάκεια ομορφιάς παντού. Αλλά… είναι;

Καταρχάς, όσον αφορά τη χρήση του σαν μάσκα προσώπου, έχει αποδειχτεί ότι φράζει τους πόρους, επομένως η χρήση του με αυτό τον τρόπο είναι απαγορευτική. Και συγγνώμη που θα το πω και μπορεί να μην είναι και η πιο δημοφιλής άποψη, αλλά θεωρώ πως το λάδι καρύδας δεν θα έπρεπε να έχει θέση ούτε σαν go-to-προϊόν για κάθε τύπο μαλλιών. Και εξηγούμαι…

Θα ομολογήσω πως, πριν από μερικά χρόνια ήμουν και εγώ υπέρμαχος του λαδιού καρύδας. Μου άρεσε το πόσο εύκολα και γρήγορα απομάκρυνε το μακιγιάζ μου και πόσο μεταξένια ένιωθα τα πόδια μου αφού το χρησιμοποιούσα και ως κρέμα ξυρίσματος. Αλλά ένα πράγμα δεν λειτούργησε ποτέ αρκετά καλά για μένα… το λάδι καρύδας ως μάσκα μαλλιών. Το δοκίμασα ξανά και ξανά και μετά από κάθε φορά, ένιωθα τα μαλλιά μου λίγο και πιο στεγνά.

Γιατί μου φαίνονται ακόμα τόσο εύθραυστα; Σκεφτόμουν επανειλημμένα περνώντας τα δάχτυλά μου μέσα από τα, στεγνά σαν την έρημο, μαλλιά μου, αφού τα είχα «περιποιηθεί» με τη «μάσκα» του λαδιού καρύδας. Και πάντα θα έβρισκα άλλες δικαιολογίες – πρέπει να είναι το νερό, ο καιρός, το νέο σαμπουάν, ο ανάδρομος Ερμής… Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν το ίδιο πράγμα που χρησιμοποιούσα για να τα «ενυδατώσω».

Τελικά ξέρετε κάτι; Το λάδι καρύδας ΔΕΝ είναι για όλους τους τύπους μαλλιών.

Ναι κι όμως! Έπειτα από σχετική έρευνα (η οποία είχε αρκετό διάβασμα) κατάφερα να μάθω το λόγο που το λάδι καρύδας δεν είναι η πανάκεια για όμορφα μαλλιά. Βλέπετε, το λάδι καρύδας μπορεί να διεισδύσει μέσα στην τρίχα χάρη στο μικρό μοριακό του μέγεθος αλλά και του λαυρικού οξέος που περιέχει το οποίο «μοιάζει» με τις φυσικές πρωτεΐνες των μαλλιών μας. Έτσι λοιπόν, μαλλιά που είναι αδύναμα και λεπτά (κοινώς έχουν έλλειψη πρωτεϊνών) επωφελούνται σημαντικά από το λάδι καρύδας.

Τι γίνεται όμως με όσους έχουμε ξηρά, πυκνά μαλλιά όπως τα δικά μου τα οποία είναι «τίγκα» στην πρωτεΐνη; Χρησιμοποιώντας σε αυτούς τους τύπους μαλλιών λάδι καρύδας, δημιουργείται υψηλή συσσώρευση πρωτεϊνών, εμποδίζοντας την απαραίτητη υγρασία που κάνει τα μαλλιά μας να φαίνονται (και να είναι) λαμπερά και υγιή. Σε αυτά τα μαλλιά λοιπόν, το λάδι καρύδας είναι ένα μεγάλο «μη».

Τώρα, πριν σας, θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα - το λάδι καρύδας είναι γεμάτο πλούσια λιπαρά οξέα και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία σας. Δεδομένου ότι τα μαλλιά δεν έχουν την ικανότητα να αφομοιώνουν ή να μεταβολίζουν το λάδι καρύδας όπως το πεπτικό μας σύστημα, μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα οφέλη όταν καταναλώνεται. Τα υγιή μαλλιά ξεκινούν από το εσωτερικό και η ενσωμάτωση του ελαίου καρύδας στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε πιο δυνατά, υγιή και λαμπερά μαλλιά. Έτσι, για άτομα σαν εμένα που δεν μπορούν να αποκομίσουν εξωτερικά οφέλη από τα λιπαρά οξέα αυτού του φρούτου, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο λάδι καρύδας στη διατροφή σας για πιο δυνατά και υγιή μαλλιά. Προσοχή μόνο στην υπερκατανάλωση! Το λάδι καρύδας παραμένει… λάδι και όπως κάθε λιπαρό φαγητό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Αν είστε λοιπόν σαν εμένα και τα μαλλιά σας δεν… συμφωνούν πολύ με το λάδι καρύδας, μην ανησυχείτε – υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές λαδιού εκεί έξω για εσάς, όπως το υπέροχο έλαιο argan!

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ BLOG

Το προϊόν προστέθηκε στην wishlist

Για την καλύτερη εμπειρία χρήστη στην ιστοσελίδα μας Χρησιμοποιούμε cookies. Με τη συνέχιση της πλοήγησης αποδέχεστε τη χρήση των cookies.