Εγκυμοσύνη και μαλλιά, όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Οι μήνες της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ συναρπαστική περίοδος για τη γυναίκα, με πολλές αλλαγές να συμβαίνουν στη ζωή και στο σώμα της. Προς όλες λοιπόν τις μελλοντικές μαμάδες που ίσως δεν το ξέρουν τα μαλλιά δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από αυτή την ορμονική βόμβα που πέφτει στο γυναικείο σώμα, από τη στιγμή της σύλληψης έως και το επόμενο μεσο-διάστημα μετά τον τοκετό. Παρακάτω σου έχουμε μαζέψει όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις για τη σύνδεση της εγκυμοσύνης με τα μαλλιά. Μην περιμένεις βέβαια μόνιμα αποτελέσματα γιατί μετά το πέρας λίγων μηνών τα μαλλιά σου θα επανέλθουν στη σημερινή τους κατάσταση.

Οι φάσεις ανάπτυξης των μαλλιών

Τα μαλλιά μας σε φυσιολογικές συνθήκες διανύουν τρεις διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης: α. την αναγεγή, β. την καταγενή και γ. την τελογενή φάση. Τι συμβαίνει όμως στα μαλλιά μας σε αυτές τις φάσεις;

Η αναγενής φάση είναι η περίοδος που τα μαλλιά σου ακολουθούν μια ενεργή πορεία ανάπτυξης. Συνήθως η διάρκεια αυτής της φάσης είναι από 2 έως 8 χρόνια και εφόσον η ρίζα δέχεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε η διαδικασία γίνεται απρόσκοπτα.

Η καταγενής φάση είναι η παύση της ανάπτυξης και η περίοδος που αναδομείται η τρίχα. Διαρκεί έναν με ενάμιση μήνα και θεωρείται μεταβατική.

Η τρίτη φάση είναι η τελογενής. Οι τρίχες μας αφού παραμείνουν στη ρίζα για έναν με τρεις μήνες αρχίζουν και πέφτουν

Εγκυμοσύνη και φάσεις ανάπτυξης

Τώρα που σου εξηγήσαμε τις φάσεις ανάπτυξης της τρίχας ήρθε η ώρα να καταλάβεις τι συμβαίνει στα μαλλιά σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τότε που οι ορμόνες σου είναι όλες «ντοπαρισμένες» τα μαλλιά σου νιώθουν την υποχρέωση να σε ανταμείψουν και παρατείνουν την αναγενή φάση, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνουν την τελογενή. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι περισσότερα μαλλιά μεγαλώνουν εκείνη την περίοδο και γίνονται πιο πυκνά και μακριά. Δυστυχώς, όπως ήδη σε προετοιμάσαμε τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και σύντομα η τελογενής φάση θα αρχίσει να γίνεται κανονικά με μαζικές απώλειες. Μην τρομάξεις είναι όλα νορμάλ να συμβούν και προγραμματισμένα από τη φύση.

Πώς να «πάρεις πίσω» τα μαλλιά που είχες πριν την εγκυμοσύνη

Δεν στο είπαμε αμέσως για να μην σε τρομάξουμε αλλά μετά την εγκυμοσύνη όλα εκείνα τα μαλλιά που έβγαζες εκείνους τους 9 μήνες, θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν περήφανα το τριχωρό της κεφαλής και θα βιώσεις μια περίοδο τριχόπτωσης. Μόνο που αυτή τη φορά θα σου φαίνεται πολύ έντονο καθώς θα είναι αμέσως μετά την περίοδο που είχες τα καλύτερα μαλλιά ever. Δεν πειράζει όμως. Κι εδώ μπορούμε να βοηθήσουμε. Θαύματα δεν κάνουμε, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να σου δώσουμε συμβουλές για να έχεις τα μαλλιά που είχες πριν την εγκυμοσύνη.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι μην το δέσεις κόμπο ότι θα χάσεις τα μαλλιά σου μετά την εγκυμοσύνη. Υπάρχει πάντα ένα σεβαστό ποσοστό που δεν το βιώνει αυτό. Παρόλα αυτά αν δεν θέλεις να δεις τα μαλλιά σου να πέφτουν, ένα συστατικό που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα μαλλιά σου είναι η βιοτίνη. Πρόκειται για βιταμίνη του συμπλέγματος Β και μπορείς να τη βρεις είτε σε συμπληρώματα διατροφής, είτε σε τροφές όπως ο βασιλικός πολτός, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρότα, το κουνουπίδι, τα δημητριακά, η σίκαλη, η μαγιά μπύρας, ο σολομός και το συκώτι. Πέρα από τη διατροφή ή ακόμα και παράλληλα, για να προλάβεις την τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη μπορείς πάντα να περιορίσεις και τη χρήση προϊόντων στα μαλλιά σου που περιέχουν αμμωνία, βαρά μέταλλα ή υπεροξείδια.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ BLOG

Το προϊόν προστέθηκε στην wishlist

Για την καλύτερη εμπειρία χρήστη στην ιστοσελίδα μας Χρησιμοποιούμε cookies. Με τη συνέχιση της πλοήγησης αποδέχεστε τη χρήση των cookies.